Amsterdam Buurtbudget bijeenkomst Oud Noord

Amsterdam Buurtbudget

Dat Bureau Buhrs is gevestigd in Amsterdam-Noord, maakt het nog leuker dat we mochten ondersteunen bij de startbijeenkomsten van ‘Buurtbudget Noord’ voor gemeente Amsterdam. De gemeente heeft geld beschikbaar gesteld om de eigen buurt leuker of beter te maken; zogenaamde participatieve budgetten’. Bewoners kunnen een eigen plan indienen voor verbeteringen en aanpassingen in eigen leefomgeving en door middel van stemming wordt bepaald welke plannen tot uitvoering kunnen worden gebracht.

Samen met het team Democratisering van de gemeente organiseerden we twee bijeenkomsten voor het stadsdeel, één voor Noord-Oost en één voor Oud-Noord . De eerste volledig online, de tweede hybride, dus zowel online als fysiek.

Om een ‘levendige’ digitale bijeenkomst te organiseren kozen we voor een echte ‘talkshow-setting’ in ons eigen kantoor aan de Meeuwenlaan. Het kantoor werd omgebouwd tot studio en met de inzet van Public Cinema werd een professionele set gebouwd. Verschillende gasten werden geïnterviewd over hun ervaring met het buurtbudget tijdens de pilot en hoe je mee kunt doen met jouw eigen plan.

Daarna gingen de online deelnemers in kleinere groepen digitaal uiteen om te praten over thema’s als groen, eenzaamheid, het creëren van verbinding, cultuur en creativiteit. Dat leverde waardevolle informatie voor en door de bewoners. Met de digitale tool Mentimeter kon direct gestemd worden op onderwerpen. Daardoor werd direct duidelijk welke thema’s het meeste bijval kregen. Het inzetten van een tekenaar zorgde voor een prachtig visueel verslag. De resultaten van de bijeenkomst waren daardoor nog dezelfde avond gepresenteerd op een schildersdoek.

Buurtbudget Oud Noord tekening

Bureau Buhrs dacht mee over het format, organiseerde en coördineerde de bijeenkomsten, inclusief een generale repetitie. Het team Buurtbudget kon zich daardoor focussen op de inhoud en het verzamelen van alle meningen van aanwezige bewoners. Bijna 100 deelnemers woonden beide bijeenkomsten bij. Een mooi resultaat waar we tevreden op terugkijken.

 


← terug