InitiatievenLab Stadsbroek & IJsselvizier Zwolle

Vorig jaar startte gemeente Zwolle een verkenning over wat de ontwikkeling van de gebieden Stadsbroek en IJsselvizier kan betekenen voor Zwolle. Bureau Buhrs heeft de participatie mogen begeleiden waar veel goede ideeën voor de invulling van de gebieden zijn opgehaald. Zij zijn gebruikt bij het opstellen van richtinggevende uitspraken voor het nieuwe beleid. Nu is het tijd om deze ideeën een stap verder te brengen, door de initiatieven met elkaar te verbinden en om te zetten in bouwstenen.

Daarom organiseerden we een InitiatievenLab, gebaseerd op onze methode van het AlliantieLab, waar verbinding en verrijking centraal staan. De initiatiefnemers gingen in verschillende rondes aan de slag met hun initiatieven en met elkaar in gesprek om te kijken waar ze elkaar kunnen aanvullen en versterken. Een succesvolle avond, met als resultaat 11 bouwstenen die meegenomen worden in de komende gebiedsprocessen voor IJsselvizier en Stadsbroek.

Speelplaats zorgt voor crisis: Hoe Krimpen aan den IJssel hier effectief mee omgaat

In de Vogelbuurt van Krimpen aan den IJssel zorgt een speelplaats voor verdeeldheid onder buurtbewoners en aanzienlijke overlast. Om deze kwestie aan te pakken, heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel de hulp ingeroepen van de Bureau Buhrs en ons zusterbureau Behaviour Club. Bij dit project hebben we onze expertise op het gebied van participatie en gedragsverandering gecombineerd. Samen met de bewoners en op basis van gedragsinzichten hebben we gezocht naar een oplossing. Benieuwd hoe we dit hebben gedaan?

Het traject begon met een grondige analyse waarbij we, samen met bewoners en gebruikers van de speeltuin, de situatie onder de loep hebben genomen. Hieruit bleek dat de speelplaats werd overgenomen door oudere kinderen, wat een negatieve invloed had op de speelervaring van jongere kinderen en overlast veroorzaakte voor omwonenden.

Op basis van deze analyse hebben we mogelijke oplossingen geformuleerd, die we tijdens een bewonersbijeenkomst hebben gepresenteerd. Bewoners konden reageren en suggesties doen. De gekozen oplossing richt zich op het verlichten van de druk op de huidige speelplaats. Door aanpassingen te doen om de speelplaats geschikter te maken voor de jongste kinderen en om minder uit te nodigen tot overlastgevend gedrag.

Voor de oudere kinderen wordt ook gezorgd: zij worden gestimuleerd om gebruik te maken van een nieuwe locatie, waar ze hun energie kwijt kunnen zonder anderen te storen. Met deze gezamenlijke inspanning hoopt de gemeente de speelplaats weer tot een plezierige en veilige omgeving te maken voor alle buurtbewoners, klein en groot.

Afscheid van Leonie van der Laan

Met een lach en een traan… namen we feestelijk afscheid van Leonie. 8 jaar geleden kwam Leonie als medior adviseur het bureau binnen, ze verlaat het nu als adjunct-directeur. De volgende uitdaging voor Leonie is de functie van strategisch projectmanager gebiedsontwikkeling bij de gemeente Hilversum. Ook daar gaat ze ongetwijfeld ‘shinen’. Vanaf vandaag is Leonie met stip binnengekomen in de erelijst Oud-Bureau Buhrs-ers. Gelukkig houden we nog veel talent(en) over. Wessel Brocken is vanaf nu ons eerste aanspreekpunt voor gebiedsmarketingklussen. De managementtaken van Leonie worden overgenomen door Ilse Fidder (bureaumanager) en Yvonne Sevriens (manager bedrijfsvoering). Want we groeien door!

Nudge van het jaar uitreiking Behaviour Club

8 februari: Kennissessie AI & gedrag

De ontwikkeling van AI gaat razendsnel. Elk bedrijf staat voor de uitdaging om AI op de juiste manier te integreren. Maar hoe doe je dat? Vanmiddag vindt onze gratis kennissessie plaats. Hier vertelt onze partner Considerati hoe je AI-beleid ontwikkelt dat niet alleen voldoet aan wetgeving, maar ook aan ethische normen. Onze collega Eva van Workum van Behaviour Club vertelt over het gedragsaspect bij AI: hoe zorg je ervoor dat medewerkers handelen naar het beleid, zodat de hele organisatie meegaat in deze belangrijke transformatie? Deze kennissessie gemist? Geen probleem! We delen graag onze kennis: we geven heel het jaar trainingen waarvoor je je nog kunt aanmelden.

De eerstvolgende is de BOOST-training over gedragsverandering op 5, 12 en 19 maart . Daarnaast hebben we de training Laaggeletterdheid over hoe je om kunt gaan met laaggeletterden. Houdt onze agenda in de gaten!

Rijswijk: Aan de slag met de omgevingsvisie

Rijswijk stelt een omgevingsvisie op en Bureau Buhrs ondersteunt sinds de zomer in de participatie. Onder de vlag “Jouw kijk op Rijswijk” geven we zoveel mogelijk inwoners de kans mee te denken over de toekomst van hun stad. De eerste participatieronde is inmiddels afgerond. Zo liep er een vragenlijst, die we online en tijdens drie actiedagen in de stad hebben gepromoot. Ook organiseerden we twee sessies voor professionals vanuit verschillende organisaties, een Stadsgesprek voor inwoners en twee sessies met de Kinderrechtenambassadeurs (leerlingen uit groep 7 en 8).

De gemeente gebruikt de uitkomsten vanuit de participatie om de koers voor de toekomst uit te werken in een concept-ontwerp omgevingsvisie. In de volgende participatieronde vragen we wat de inwoners hiervan vinden en halen we concrete ideeën op voor het vervolg.