Zaans Lood

Zaanstad behoort tot een van de meeste loodvervuilde steden van Nederland. In de Zaanstreek werd veel loodwit gefabriceerd. Een wit pigment dat honderden jaren lang in grote hoeveelheden gebruikt is door o.a. kunstschilders. Gemeente Zaanstad is in 2016 het project ‘Zaans Lood’ gestart. Een project om inwoners van Zaanstad te wijzen op de gevaren van lood in de bodem en waarom het nodig is de vervuilde bodem te saneren.

De Zaanse aanpak is proactief en pragmatisch en Zaanstad loopt hiermee voorop in Nederland. Verschillende andere overheden willen graag weten hoe Zaanstad het project heeft aangepakt. Maar ook intern bij de gemeentelijke organisatie is behoefte aan informatie. Bureau Buhrs heeft voor de gemeente Zaanstad een basisverhaal met een kernboodschap en beelden ontwikkeld, dat gebruikt kan worden voor verschillende middelen.

Er zijn interviews afgenomen met leden van het projectteam en een aantal bewoners waarvan hun tuin is gesaneerd. Dit leverde grappige en interessante anekdotes op die verwerkt zijn in het verhaal. Wist u bijvoorbeeld dat Van Gogh zijn penselen aflikte en wellicht daardoor gek is geworden? Na het opleveren van het basisverhaal in twee varianten: een feitelijke en een interview versie, heeft Bureau Buhrs tevens een brochure voor de gemeente in huisstijl ontwikkeld.