In gesprek over behoud Utrechtse werfkelders

Utrecht staat bekend om haar karakteristieke binnenstad met middeleeuwse werfkelders. Om dit bijzondere erfgoed voor toekomstige generaties te behouden, werkt de gemeente de komende 30 jaar aan het herstel en behoud van de werf-, kluis- en straatkelders. De kelders zijn veelal in particulier bezit. Daarom is herstel alleen mogelijk als gemeente en eigenaren met elkaar samenwerken. Bureau Buhrs begeleidt als onafhankelijke partij het participatietraject om met eigenaren te komen tot een definitieve kostenregeling voor het herstel.

In samenwerking met Vennster maken we gebruik van de participatieapp Parta om digitaal mensen op de hoogte te houden en meningen op te halen. Op 27 maart 2024 vond de eerste bijeenkomst plaats. Ook ondersteunden we vereniging De Utrechtse Werfkelders tijdens hun bijeenkomst over kelderherstel in april. Daarnaast werden er in mei individuele gesprekken gevoerd tussen gemeente en keldereigenaren over wat zij belangrijk vinden bij kelderherstel en een kostenregeling. Op 30 mei 2024 organiseren we weer een bijeenkomst om de uitkomsten hiervan toe te lichten en met de aanwezigen aan te vullen.

Op deze manier brengen we alle belangen en meningen in beeld, zodat de gemeenteraad deze kan meewegen in hun besluitvorming eind dit jaar.


← terug