Speelplaats zorgt voor crisis: Hoe Krimpen aan den IJssel hier effectief mee omgaat

In de Vogelbuurt van Krimpen aan den IJssel zorgt een speelplaats voor verdeeldheid onder buurtbewoners en aanzienlijke overlast. Om deze kwestie aan te pakken, heeft de gemeente Krimpen aan den IJssel de hulp ingeroepen van de Bureau Buhrs en ons zusterbureau Behaviour Club. Bij dit project hebben we onze expertise op het gebied van participatie en gedragsverandering gecombineerd. Samen met de bewoners en op basis van gedragsinzichten hebben we gezocht naar een oplossing. Benieuwd hoe we dit hebben gedaan?

Het traject begon met een grondige analyse waarbij we, samen met bewoners en gebruikers van de speeltuin, de situatie onder de loep hebben genomen. Hieruit bleek dat de speelplaats werd overgenomen door oudere kinderen, wat een negatieve invloed had op de speelervaring van jongere kinderen en overlast veroorzaakte voor omwonenden.

Op basis van deze analyse hebben we mogelijke oplossingen geformuleerd, die we tijdens een bewonersbijeenkomst hebben gepresenteerd. Bewoners konden reageren en suggesties doen. De gekozen oplossing richt zich op het verlichten van de druk op de huidige speelplaats. Door aanpassingen te doen om de speelplaats geschikter te maken voor de jongste kinderen en om minder uit te nodigen tot overlastgevend gedrag.

Voor de oudere kinderen wordt ook gezorgd: zij worden gestimuleerd om gebruik te maken van een nieuwe locatie, waar ze hun energie kwijt kunnen zonder anderen te storen. Met deze gezamenlijke inspanning hoopt de gemeente de speelplaats weer tot een plezierige en veilige omgeving te maken voor alle buurtbewoners, klein en groot.


← terug