Leer communiceren met laaggeletterde mensen in 2024

Eén op de drie Nederlandse scholieren snapt een tekst niet. Dat was onlangs in het nieuws. Ze kunnen wel lezen, maar dat is niet genoeg om zich zelfstandig te redden in de samenleving. Dat is ook een groot probleem onder de volwassenen in ons land. Daarom werkt Bureau Buhrs mee aan een tweedaagse training van de Behaviour Club samen met Taal voor allemaal. De volgende training is op maandag 4 maart 2024 en op woensdag 20 maart 2024 bij ons in Amsterdam-Noord. Je leert niet alleen wát werkt, maar ook waaróm het werkt, zodat je de tips direct in de praktijk kunt brengen.

Deze training is een waardevol instrument voor communicatieprofessionals en beleidsmakers die laaggeletterde mensen willen bereiken. Om in contact te komen met laaggeletterden hebben we het B5-model ontwikkeld. Dit model beschrijft de 5 belangrijkste uitdagingen bij de omgang met laaggeletterden: bereiken, begrijpen, beïnvloeden, bekwaamheid en beleid. Het B5-model biedt uitkomst; voor iedere uitdaging krijg je praktische tips die je leert toepassen. In ons whitepaper over het B5-model kun je er meer over lezen.

Helder communiceren speelt een belangrijke rol. Je gaat in de training actief aan de slag met (eigen) communicatiemiddelen en leert begrijpelijk(er) te schrijven, beter beeld te kiezen en afwegingen te maken wat betreft ontwerp. Maar: om gewenst gedrag te realiseren bij laaggeletterde klanten, is het slim om ook verder te kijken. Want als je mensen überhaupt niet bereikt, kun je roepen wat je wil. En als laaggeletterden denken iets niet te kunnen, dan is helpen handiger dan informeren.

Wil je meer weten over de training laaggeletterden? Neem dan contact op met Erna van Eerden (vaneerden@bureaubuhrs.nl) of met Fieke van Dijk (vandijk@bureaubuhrs.nl).


← terug