Hoe wij Flevoland New Land aantrekkelijker maken voor bezoekers

Tijdens het alliantie lab in Flevoland werden ondernemers met elkaar verbonden om zo mooie initiatieven te creëren. Het gezamenlijke doel: Flevoland New Land aantrekkelijker maken voor de bezoeker. Bij het (vervolg)alliantie lab, dat op 31 januari plaatsvond, waren zo’n 25 ondernemers aanwezig. De 15 eerder gemaakte allianties werden besproken en ondernemers gingen met elkaar om tafel om concrete vervolgafspraken te maken. Hieruit ontstonden samenwerkingen om toeristische fietsroutes, watersport voor jeugd en stageplekken voor scholieren en studenten te creëren.

Werken als interim bij een woningcorporatie

Onze collega Fenneke Hogenhout is gestart met een opdracht voor woningcorporatie Woonstede in Ede. De komende maanden zal zij daar communicatie en participatie bij vastgoedprojecten voorbereiden en organiseren. Fenneke: ‘‘Met herontwikkeling van woningen, zoals renovatie of sloop/nieuwbouw, kom je heel dichtbij het persoonlijke leven van mensen. Zorgvuldige communicatie en participatie met bewoners en stakeholders is daarom essentieel. Met plezier ondersteun ik Woonstede om dit op een passende manier in te richten. Een mooie opdracht waarin strategie en uitvoering samenkomen!’’

Positionering Zwaanshalskwartier aangescherpt

De BIZ van het Zwaanshalskwartier heeft ons gevraagd te helpen bij het opstellen van een nieuwe, duurzame positionering van het Zwaanshalskwartier. Als je er doorheen loopt, valt het meteen op: geen winkelketens, Kruidvat, Etos of grootgrutter. Alleen maar unieke winkels met vintage meubels, (kinder)kleding, planten, sneakers en horeca uit alle windstreken én honderden m2 Kookwinkel (en dit is geen volledige opsomming). Met zo’n aantrekkelijk aanbod, wat is dan de opgave?

Het Zwaanshalskwartier kent al vele vaste gasten en een grote klantenkring maar het verdient een nóg groter publiek. Daarnaast kan het de (toeristische) druk op het centrum verminderen als (internationale) bezoekers het gebied ontdekken. Maar wat zijn de voordelen voor de winkeliers in het Zwaanshalskwartier?

Vanzelfsprekend hoop je met meer bezoekers ook meer omzet te genereren voor de ondernemers in de wijk. Maar meer bezoek betekent ook dat er aandacht moet komen, ook vanuit de gemeente, voor parkeren, de inrichting van de openbare ruimte en veiligheid. Een aantrekkelijk winkelgebied trekt ook nieuwe ondernemers aan waardoor leegstand voorkomen wordt, en daar wordt de vastgoedeigenaar blij van.

Terug naar de opgave: De positionering. De basis voor de positionering halen we uit de deskresearch: wat is er (online) te vinden over het gebied, wat vinden de stakeholders (ondernemers, gemeente, wijkraad, social enterprises) van het gebied en hebben zij nog dromen/ wensen? Verder hebben we de analyse van de leefstijlen gedaan via de leefstijlvinder en gaan we op korte termijn in gesprek met de BIZ en de andere stakeholders tijdens een interactieve werksessie.

 

Participatieavonden IJsselvizier & Stadsbroek Zwolle

Welke bijdrage kunnen Stadsbroek en IJsselvizier leveren in de ontwikkeling van de stad Zwolle? De gemeente vroeg inwoners, omwonenden, ondernemers en andere geïnteresseerden om hierover mee te denken. Op 22 en 23 februari organiseerden we twee bijeenkomsten. Twee succesvolle avonden met een hoge opkomst van gemiddeld zo’n 130 aanwezigen per avond. Aanwezigen konden aangeven wat zij belangrijk vinden voor de gebieden of al een concreet idee indienen. Ook hadden 68 initiatiefnemers online al een idee ingediend, waar aanwezigen op konden reageren. Van een groot Stadshager Bos of voedselbos tot kleinschalig (circulair) wonen of een Mooi Leven Huis voor gehandicapten kinderen. Kortom, een energieke avond waar veel meningen en mooi ideeën zijn opgehaald.

Komende periode verwerken we alle ingediende ideeën, argumenten, meningen en zorgen in een participatiejournaal. Hiermee stelt de gemeente een opinie-nota, die aangeboden wordt aan de raad. Op basis van de opinienota en het participatieverslag stelt de raad richtinggevende uitspraken vast.

Even voorstellen: Mireille Capiau

Mireille is nieuw als associated partner bij Bureau Buhrs. Ze heeft na een studie journalistiek en communicatie vooral haar passie voor schrijven, fotografie en reizen gevolgd. Ze heeft een voorliefde voor de complexere maatschappelijke problemen, binnen én buiten Nederland. Ze werkte als interim woordvoerder, adviseur en campagnemanager voor onder andere Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, maar ook voor bloedbank Sanquin, de Amsterdamse Federatie Woningcorporaties en gemeente Amsterdam. Bij de gemeente Amsterdam werkte ze voor Directie Wonen en stadsdeel Noord als adviseur voor de zogeheten ontwikkelbuurten.

Ze kwam voor het eerst terecht in het fysieke domein doordat ze haar eigen zelfbouwproject en coöperatie wij_land. Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk wonen en een prettige leefomgeving is en hoe de belangen van de verschillende partijen soms met elkaar kunnen botsen. Ze is van mening dat goede, heldere, inclusieve communicatie en ook participatie hierin het verschil kan maken, óók als de belangen niet overeenkomen. Vanuit haar rol als adviseur bij de gemeente Amsterdam ontdekte ze hoeveel mensen in Nederland de communicatieboodschappen vanuit de overheid en bedrijven niet goed begrijpen en hoe de digitale wereld die kloof vergroot. Een van haar drijfveren is om communicatiemiddelen en (beeld)taal zo duidelijk te maken dat het begrijpelijk is voor álle groepen mensen. En daarbij ook het beleid en de processen onder de loep te nemen. Graag neemt ze dit mee in de adviesopdrachten binnen Bureau Buhrs. In haar vrije tijd geeft ze Pilates- en Stand Up Paddle (SUP) lessen, organiseert ze Digital Detox retreats op Ibiza en houdt ze van koken, reizen, paardrijden, zeilen, films, festivals en veel dansen. Haar motto is: When nothing goes right, go left!